#zwangerschapsblog 4 Derde trimester-3D echo en haat liefde verhouding met slaap
29 maart 2023 

#zwangerschapsblog 4 Derde trimester-3D echo en haat liefde verhouding met slaap

Dag lieve lezers,
Het is alweer even geleden en dus tijd voor een zwangerschaps-update. Inmiddels alweer 30 weken zwanger, dus ruim in het derde trimester. Dat is merkbaar. Wat is er veranderd? Ik neem jullie even mee door de afgelopen weken. Wij hebben rond 26 weken een 3D echo laten maken. Hebben we bij de vorige kids ook gedaan en dat was zo leuk! Dit keer ging het wat moeizaam en lag ze er echt niet goed voor... ik ben dus welgeteld 3x teruggewenst om een foto van haar gezichtje te kunnen krijgen (was er inmiddels wel klaar mee). Ze lag met haar gezicht tegen de placenta aan, ook de navelstreng liep voor haar gezichtje langs én ze hield haar handje constant voor haar gezicht. Uitdagende combinatie dus. Toch nog een glimp van haar kunnen opvangen en daar was ik al heel blij mee. Het gaat goed met haar en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste! Ze is heel erg aanwezig gedurende de dag en schopt er lekker op los.
Mijn energie was rond de 25-29 weken erg laag, daarnaast voelde ik me ongeduldig en had ik toch het gevoel dat het nog erg lang duurde allemaal... nu op deze termijn lijkt mn energie op bepaalde vlakken weer wat toe te nemen (hallo nesteldrang!!) maar tegelijkertijd zijn middagdutjes wel heilig. Er komen drukke weken aan met een verbouwing bij ons thuis. Dit betekend dat er op dit moment in alle kamers een hoop dozen staan, want de zolder moet aan 1 kant helemaal leeg. Iedere moeder kan zich wel indenken hoe dit voelt icm nesteldrang. Echt eventjes doorbijten en vertrouwen hebben dat het rond week 34/35 allemaal weer weg is. Zodat ik nog een aantal weken heb om alles op orde te maken. Dit zou helemaal goed moeten komen maar toch gaat er regelmatig door mijn hoofd.... als ze maar niet te vroeg komt, en nu in deze chaos geboren wordt! Maar ach, die andere 3 zijn ook netjes tot de 40 weken blijven zitten dus daar gaan we dan stiekem maar een beetje vanuit!

Over nesteldrang gesproken, die is echt enorm toegenomen. Er worden klusjes in huis aangepakt die al tijden niet zijn gedaan (rommellades uitzoeken enzo!) kledingkasten van de kinderen ombouwen en helemaal opruimen, zoooo heerlijk. Maar tegelijkertijd vermoeiend, want na die tijd kom ik er dan wel achter dat het eigelijk teveel was en dat ik helemaal op ben. :) maar he, nesteldrang made me do it. Het is bijna niet tegen te houden. Lekker de hele tuin zomerklaar maken, het geeft ook zoveel energie en voldoening! Voor de man af en toe lastig te volgen, waarom maak je je dan ook zo druk doe eens rustig aan.....

Qua slaap merk ik de grootste verandering op het gebied van hormonen. Je gaat natuurlijk door 3 trimesters heen, en vooral qua energie/slaap vind ik die 3 trimesters erg verschillend. Eerste trimester is echt een wolk die over je heen hangt, altijd en overal kan je slapen en de slaapbehoefte is echt heel erg groot. Tweede trimester ontwaak je hieruit, voel je je vaak veel beter en ook een stuk energieker. Qua slaap voelt het meer als 'normaal' , in het derde trimester is het weer anders..... De dagen zijn soms lang, waardoor middagdutjes ineens heel erg fijn zijn, maar tegelijkertijd kunnen die de slaap voor de nacht verstoren. Ik heb dus al een aantal nachten gehad dat ik van 3 tot 5 wakker lag... Daarnaast lig je ook niet meer zo lekker, je kan enkel op 1 zij slapen wat soms ook enorm gaat irriteren. Ik heb dan wel het geluk dat ik er niet uit hoef om te plassen of andere gekkigheid s nachts. Ik probeer er dus op te letten dat ik s middags echt niet te lang slaap (max een uurtje) en dan s avonds ook niet te vroeg naar bed, niet te warm aankleden en vooral geen warm bad.... lezen voor het slapen gaan! Dit zijn factoren die zorgen dat ik toch nog de nacht doorslaap (voor wie weet hoelang nog.....). Benieuwd wat jullie hielp in het laatste trimester op het gebied van slaap! 

Naast het feit dat ons huis enigszins een chaos is nu probeer ik de lijst voor de baby ondertussen wel aardig af te vinken, er moeten toch dingen gekocht worden he? Zo hebben we inmiddels de kinderwagen gekocht! Yes. Via marktplaats (wat staan daar nog veel mooie wagens op, echt een tip!) hebben we de Bugaboo Mee 5 gescoord, echt heel blij mee. Daarnaast heb ik ook bij wat vriendinnen geshopt waardoor ik een kolf, een badje en een Newborn zitje in de pocket heb! (thank you). Dus we gaan lekker. Ik koop hier en daar wat kleertjes, sokjes en hydrofiele doeken. Wat echt nog even gekocht moet worden is een box (maar na de verbouwing) en een babyfoon die ik met mn telefoon kan verbinden (tips?!). Verder kleine dingetjes maar volgens mij komt het helemaal goed........ Heerlijk gevoel! We zijn deze periode ook wezen kijken voor een grotere bus (een busje!) maar tot de conclusie gekomen dat we dit lekker niet gaan doen. Aangezien we allebei (voornamelijk) in Leusden werken, we een elektrische bakfiets hebben en we juist zoveel mogelijk de fiets willen pakken... voelde het als een overdreven luxe aankoop. We zagen dat we die bus ook kunnen huren voor bijvoorbeeld de vakantie (dan lijkt het ons wel heel fijn, wat meer ruimte) dus dat willen we dit jaar gaan proberen! Kijken hoe dit bevalt en dan wellicht gewoon ieder jaar zo doen


We waren wel helemaal verliefd op deze auto tijdens de proefrit (hij parkeerde zelfs automatisch in!!)

Volgens mij heb ik jullie zo weer aardig bij gepraat op het gebied van de zwangerschap. Qua Pippeloentje is alles in de afrondende fase, en worden er geen nieuwe trajecten meer gestart.
Gek gevoel maar wel belangrijk natuurlijk. Straks wordt het echt tijd om rust te nemen en voor te bereiden op wat er komen gaat. Aangezien het werk voor mij vaak voelt als een leuke hobby, blijft het wel een gek idee dat dit straks even helemaal stil komt te liggen. Maargoed, er komt zoiets leuks aan en daar wil ik mij natuurlijk volledig op kunnen focussen. Want ja, ik merk ook wel dat ik niet meer heel erg scherp ben. Vergeetachtig en mijn concentratie is zeker niet wat het ooit is geweest. Dus ik denk dat het verlof wat dat betreft een hele goede is, en dat iedere zwangere vrouw daar op een gegeven moment gewoon echt aan toe is en aan toe moet geven! Tijd voor andere (belangrijkere) dingen die alles overstijgen... werk is dan ook maar werk he ;)  nieuw leven op de wereld zetten blijft iets ontzettend magisch en daar mogen we ons best goed op voorbereiden (lichamelijk maar ook mentaal)

Ik zie mezelf over een paar weekjes in het zonnetje zitten in onze fijne tuin die ik dan natuurlijk volledig gaan kant heb gebracht, tussen de mooie lente bloemetjes.... met een boek en een kopje thee, genietend van mijn verlof ;) tegen het einde zal ik nog een laatste update geven waarin ik jullie vragen natuurlijk weer verwerk.

Voor nu wens ik jullie alvast een fijn paasweekend en leuk dat je meeleest!

Over de schrijver
Reactie plaatsen