Lekker slapen op vakantie

De meivakantie is net achter de rug en de zomervakantie staat ook alweer bijna voor de deur. Een periode waarin we met z'n allen erop uit trekken, en vaak ook een aantal weekjes ergens anders overnachten: OP VAKANTIE!
Wat is het heerlijk en wat kunnen de kinderen daar naar uitkijken!
Maar, het is ook spannend, anders, onbekend, er komt van alles bij kijken. Het slapen gaat hierdoor vaak ook anders dan thuis. Hoe kan je nou zorgen dat de vakantie wat betreft slaap ook 'lekker' verloopt, waardoor je niet thuis komt met zwaar oververmoeide kinderen. Ik heb een aantal tips en tricks, die je mogelijk kunnen helpen tijdens de vakantie.

1. Ritme van thuis
Er verandert al een hoop tijdens de vakantie. Een andere omgeving, een ander bedje, andere temperaturen(?). Dit kost energie. Voor kinderen geeft een voorspelbaar dagritme wat houvast. Ik raad je aan om hier op vakantie ook aan vast te houden. Hierdoor vergroot je de slagingskans van een slaapje.

2. Neem herkenbare spulletjes van thuis mee
Oh yes, het kan een hele volksverhuizing zijn, zo'n vakantie. Mocht het lukken, stop dan ook even dat vaste nachtlampje en dat ene muziekdoosje in de koffer. En het staat vast dat de knuffels en eventueel de speen ook mee gaan natuurlijk ;) Al die attributen zorgen ervoor dat je het slaapkamertje op jullie vakantieadresje kan ombouwen tot een vertrouwd plekje. Ook dit zorgt ervoor dat jouw kleintje de weg naar dromenland net wat makkelijker vindt.

3. Wees flexibel 
Naast het vaste ritme (zie tip 1) is het ook wel echt heel fijn om op vakantie een beetje flexibel met de slaapjes om te gaan. Dan een keertje in de auto, dan stel je het middagslaapje iets uit en liggen ze er 's middags even wat later in. Probeer de lat niet te hoog te leggen en zorg er vooral voor dat jullie zelf ook een beetje een vakantiegevoel ervaren. Kinderen mogen ook merken dat het soms anders gaat, en dat dit ok is. Thuis pak je de draad weer helemaal op.

4. Maak het niet te bont 
Het gevaar van op vakantie gaan is dat je kan doorslaan in flexibel zijn en de teugels laten vieren. Probeer je goed te blijven verplaatsen in de belevingswereld van jouw kleintje(s) en stil te staan bij wát voor hen zorgt voor een fijne vakantie. Veel kinderen raken overprikkeld op vakantie en liggen dan ook nog veel te laat in bed, dit dag in, dag uit, en je kind is na 5 dagen oververmoeid en overprikkeld. Je ziet juist dat veel kinderen op vakantie wat meer slaap nodig hebben dan thuis, de dagen zijn vaak een stuk intensiever en er wordt een hoop ondernomen. Plan dus regelmatig ook even een rust dagje in en houdt 's avonds de normale bedtijden aan.


5. Wees realistisch in je verwachtingen 
Hou er van te voren rekening mee dat het slapen anders kan verlopen dan thuis en dat dit er ook bij hoort. Zo weet ik inmiddels dat onze middelste het ontzettend spannend vindt en de eerste avond het liefst naar huis wilt! Voorheen kon dit erg rauw op mijn dak vallen (hallo! hier hebben we toch juíst zo naar uitgekeken met z'n allen!) Nu weet ik inmiddels, dat het na 2 fijne nachten over is en dat het een heel vertrouwd plekje voor haar is geworden en dat ze aan het einde niet meer naar huis wilt ;). Het helpt mij al om hier van te voren rekening mee te houden en ook te weten dat het weer overgaat. Ieder kind gaat hier anders mee om . Daarnaast is het dus ook handig als je met een kleintje attributen meeneemt die het slapen kunnen helpen als het op vakantie wat moeizamer gaat. Denk bijvoorbeeld aan een draagzak; niks fijners om dan even geholpen te worden en een slaapje te doen dicht tegen papa of mama aan.

Nog wat tips die kunnen zorgen voor een heerlijke vakantie;

- Niet overal is raambekleding voldoende, een lichte kamer kan ervoor zorgen dat jouw kleintje s ochtends of s avonds niet lekker slaapt. Vuilniszakken meenemen om te zorgen voor een donkere en koele kamer!
-Mocht je naar een hele warme bestemming gaan; zorg dan voor een airco in jullie verblijf. Een te warme slaapkamer kan ook zorgen voor minder slaap
- UV zwemkleding beschermt jouw kleintje extra tegen de zon; ideaal!
- Houd rekening met het onverwachtse; dus zorgt voor genoeg PCM. Niet alles is even makkelijk te vinden in het buitenland en soms is het gewoon heel fijn om het vertrouwde van thuis te hebben.
- Vind jouw kleintje het ook best spannend? Zoek online een filmpje op van jullie vakantiebestemming; dit is een fijne voorbereiding en zorgt voor een hoop voorpret!
- Ook in de bieb zijn een hoop leuke boekjes te vinden over vakantie
- Gaat het slapen heel moeizaam? Splits als ouders op en zorg dat er bij jouw kleintje (of bij ieder kleintje!) een ouder slaapt; dit zorgt dan vaak toch voor de meeste slaap!

Al met al, geniet en maak herinneringen met elkaar... laat je niet tegenhouden door ' het gedoe' want dit vergeet je weer, en de mooie herinneringen blijven ;)!
Het is OK als het op vakantie even anders verloopt, leg de lat niet te hoog en maak er een mooie tijd van met elkaar.

Ik wens jullie nú alvast een hele fijne zomervakantie

Liefs
Jasmijn
Pippeloentje

Over de schrijver
Reactie plaatsen