Inspiratie voor de feestmaanden
21 november 2023 

Inspiratie voor de feestmaanden

Dag lieve lezers,

Een veel gestelde vraag de afgelopen periode.... Heb jij tips op het gebied van speelgoed? Jij als moeder van 4 en pedagoog hebt vast wat leuke tips.
Jazeker, die heb ik. Ik heb ze voor jullie gebundeld in een blog. Over speelgoed valt een hoop te schrijven, per leeftijd bevindt jouw kindje zich in een andere 'speelfase' en hier sluit bepaald speelgoed weer goed bij aan. 
Daarnaast ben ik er van overtuigd dat de manier, waarop je speelgoed presenteert, nog van groter belang is. Hoe is jouw woonkamer ingericht? Is er een gezellig speelhoekje of is het een grote bende? Maakt dit speelhoekje deel uit van de woonkamer? Kinderen spelen graag in het bijzijn van papa en mama, vooral de kleintjes. Is er een overkill aan speelgoed of is het gedoseerd? Ik haal hiervoor inspiratie uit het boek ; montessori voor thuis. Daarnaast is het ook een kwestie van uitproberen, observeren, aanpassen en zien wat wel of juist niet werkt! Veel leesplezier!
> De speelgoedtips in deze blog zijn enkel gebaseerd op de ervaringen die ik hiermee heb binnen ons gezin en met mijn kinderen.

Babyfase
Wist je dat baby's heel weinig nodig hebben? Vooral slaap, voeding, liefde en lichamelijk contact. Maar, we hebben het hier over speelgoed. Naarmate het babyjaar vordert is het natuurlijk ontzettend leuk om jouw kindje wat uit te dagen en te prikkelen met bepaalde materialen. Wat zijn de baby toppers hier in huis?
- De Oball; dit is een 'bal' met allerlei openingen, waardoor het voor de baby heel makkelijk is om deze vast te pakken.
- Babygym van de ikea. Deze babygym is vrij simpel, maar erg leuk. Je kan de speeltjes er ook af halen om te geven aan de baby.
- Knisperboekjes
- Tuimelaar; wat leuk dat ie steeds weer rechtop komt te staan
- Speelgoed met een spiegeltje erop, dit vinden baby's reuze interesant
- Materiaal waar lekker op gebeten kan worden, wij hebben een bijtring van Sophie de Giraffe
- Stoffen activiteiten kubussen, vaak zitten er allerlei verschillende labeltjes, spiegeltjes en stofjes aan. Ideaal om te ontdekken met die kleine babyhandjes.
- Een speelkleed, maar dit kan ook gewoon een boxkleed zijn. Zo belangrijk om je baby vooral heel veel neer te leggen. Een speel/box kleed zorgt voor flexibiliteit, die kan je in iedere ruimte neerleggen waar jij je ook bevindt.

Wat mij betreft is speelgoed met geluidjes, lampjes etc op deze leeftijd onnodig. Het zorgt er eerder voor dat een baby overprikkeld/overgestimuleerd raakt, of gewend raakt aan een bepaalde mate qua 'entertainment'. Zet in die babytijd dus niet te hoog in, hou het lekker simpel.Dreumes 1-2 jaar
Een kindje van deze leeftijd heeft weer hele andere behoeftes op t gebied van speelgoed. Waar wordt hier in huis mee gespeeld op die leeftijd?
- Stapeltoren; dit vergt wat inzicht. Het is ook erg leuk als je hem niet alleen kan opbouwen, maar de 'bakjes' ook weer in elkaar kan doen.
- De gele eieren met verschillende vormpjes. Lekker ontdekken welk vormpje waar op past, en dan vervolgens in het doosje.
- De wobbel; deze kan op meerdere manieren gebruikt worden. Voor de balans, als glijbaan van de bank, of om onderdoor te kruipen.
- Houten vissenpuzzel met hengel; heerlijk om die visjes steeds opnieuw weer op te hengelen dmv het magneetje.
- Keukentje; het 'echte' leven nadoen vinden ze zo rond de 1,5 jaar heerlijk. Een keukentje is daar perfect voor. Daarnaast heeft het vaak een deurtje, die open en dicht kan. Mandjes, waar alles in en uit kan. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. De Ikea variant was hier altijd een groot succes. Lekker de hele dag rommelen met kopjes, lepels, pannetjes en dergelijke.
- Puckylino ; De ideale start voor het 'fietsen' . Deze is onverwoestbaar, lekker licht en kan tegen ieder weertype. Daarnaast ontzettend goed voor de motoriek. Perfect voor de kleine beentjes. Als ze net gaan lopen kan een fietsje een fijn hulpmiddel zijn om wat langer buiten door te brengen.
- Grof krijt. Op deze leeftijd kan je een start maken met het creatieve spel. Deze grote gele bal met krijt aan alle kanten is perfect voor de kleine kindervingertjes. Tijd voor prachtige kunstwerken voor opa, oma en de buurvrouw, Niks leukers dan lekker creatief bezig zijn toch?
- Badspeelgoed: dit speelei bestaat uit allerlei verschillende onderdelen waarmee je een watervalletje kan creëren. Daarnaast kan het op talloze andere manieren gebruikt worden in bad.
- Muziekinstrumentjes; Kindjes van deze leeftijd zijn dól op muziek! (op welke leeftijd eigelijk niet?) hoe leuk is het om zelf wat muziekinstrumentjes in huis te hebben, en samen lekker muziek te maken. Zo'n schattig trommeltje als deze van Djeco is hier echt een groot succes. Het leuke is; je kan hem (veilig) om je nek heen doen. Zie je jouw kleine muziekantje al gaan? Om te smelten toch!


Peuters 2-3 jaar
-Duplo; dit is zulk leuk speelgoed en blijft heel lang leuk. Als ik vandaag de duplobak uit de kast pak, doen onze dochters (van 5 en 7) nog net zo leuk mee! Vanaf deze leeftijd kan er een start gemaakt worden. Het bouwen is soms nog wat lastig op tweejarige leeftijd, ook heel leuk om samen te doen. Gaandeweg worden ze er steeds beter in, oefening baart kunst.
- Connetix: Dit magnetische speelgoed is perfect! Het kan op talloze manieren ingezet worden, het is open ended speelgoed dus jouw kindje bepaald wat het maakt en hoe het ermee speelt. Prijzig speelgoed maar dit is het meer dan waard. Ik benoem hier enkel het merk waar wij ervaring mee hebben, maar ik weet dat er meerdere goede merken te koop zijn. Let wel op; er zijn goedkopere varianten in omloop, vaak zijn deze van een stuk mindere kwaliteit en kunnen er materialen en middelen gebruikt zijn die minder veilig zijn voor jouw kleintje.
- Creatief speelgoed zoals; Stickers, Stiften van Stabilo (die waar het dopje aan een ring gaat), potloodjes, stempels, vingerverf. 
- Ijswinkeltje van Melissa and Dough. Dit speelgoed wordt door onze kinderen veel gebruikt, maar zo ongeveer ieder kind die hier komt spelen, gaat ermee aan de slag. Ijsjes verkopen, verschillende smaken op elkaar, het winkeltje mooi maken. Ze zijn er druk mee; wat mij betreft een dikke tip!
- de kleine Puky loopfiets; Rond de 2 jaar kan de overstap gemaakt worden van de pukylino naar de pukyloopfiets. Dit is nog best even een dingetje qua balans en kan in het begin spannend zijn. De perfecte voorbereiding voor het fietsen zonder zijwieltjes. Zodra jouw kindje dit onder de knie heeft is het nog leuker om een eindje op pad te gaan met elkaar. Met de loopfiets houden ze het veel langer vol.
- Slotenbord Melissa and Dough; dit bord is heel leuk tijdverdrijf. Goed voor de fijne motoriek. Open dicht, hoe werkt dat? Hier bij ieder kind een groot succes geweest.
- Speelmat van de ikea. Deze gymmat kan voor allerlei verschillende doeleinden worden ingezet; als hut, als gym mat. als chillplek, als glijbaan, noem maar op. Lekker stevig en zacht.
- Grote bak van Grapat. Deze grote houten speelbak is best even een investering, maar het meer dan waard. Hier wordt deze gebruikt voor allerlei sensorisch spel. Speelrijst en speelzand. Daarnaast maken we er ook grote puzzels in (de Junior van Van Haasteren)
- Een pop. Het nadoen van het 'echte leven' kan niet beter dan met een pop toch?
- Grapat; op deze leeftijd werden vooral de sorteerbakjes icm de glitters (van Grimm's) veel gebruikt. Maar ook de paddenstoeltjes, kleine kabouters e.d vallen in de smaak. Dit wordt ook gecombineerd met ander speelgoed zoals de connetix of speelrijst/zand.
- ' Ik leer' Vormen & kleuren. Dit is echt al een heel leuk spelletje voor deze leeftijd. Lekker aan de slag met vormen en kleuren; blijft ook lang leuk.
- Puzzels; op deze leeftijd kan puzzelen al heel leuk zijn. De Djeco puzzels zijn hier echt favoriet. Deze blijven ook heel lang mooi.3-4 jarige
Het laatste jaar voordat de basisschool start, veel kindjes zijn tijdens dit jaar dan ook al druk bezig met speelgoed wat enigszins voorbereid op school. Kleuren leren en tellen zijn favoriete bezigheden.
- Op deze leeftijd worden spelletjes heel leuk; kwartet, memorie, kleurentorentje, Krocoloco, Familie Poen, Uno met diertjes/plaatjes. Spelletjes zijn ook ontzettend leerzaam voor kinderen. Ze leren allerlei vaardigheden zoals; op hun beurt wachten, geduld hebben, inzicht krijgen in een bepaald spelletje, hun geheugen gebruiken etc.
- De grotere loopfiets / een trapperfiets.
- Connetix knikkerbaan
- Rollenspeelgoed: Verkleed kleding / dokterskoffertje / gereedschapskoffer
- Kapla : Kapla kan voor allerlei doeleinden ingezet worden en blijft heel lang leuk. Je maakt er moeilijke torens mee, of bouwt er stallen mee voor diertjes.
- Speelgoed van ' ik leer' bijvoorbeeld: op weg naar groep 1. Veel kindjes vinden het op deze leeftijd leuk om al wat 'schools werk' te gaan doen, de lijn van 'ik leer' sluit hier mooi bij aan.
 - Klei; heerlijk om allerlei creaties te maken en lekker sensorisch bezig te zijn met klei.
- Tiptoi: De eerste boeken van tiptoi (bij ons thuis) zijn al leuk vanaf ongeveer 3 jaar. Tiptoi groeit met je kind mee, er zijn steeds moeilijkere boeken te koop. Bij onze kinderen vallen deze boeken goed in de smaak.
-Knutselspul: Op deze leeftijd wordt er veel geknutseld bij ons thuis. Wat hebben wij in de knutselkast? Stiften, potloden, kleurboeken, stickers, waterverf, stempels, scharen. Wij hebben een speciaal knutselhoekje waar veel tijd wordt doorgebracht. Maar stiekem is het ook heel gezellig om lekker aan de grote tafel te knutselen.
- Grote vloerpuzzels en moeilijkere puzzels. Op deze leeftijd wordt er bij ons thuis heel veel gepuzzeld. We hebben verschillende vloerpuzzels, die zijn leuk om met elkaar te maken. Regelmatig wordt er een 'puzzel tentoonstelling' gemaakt. In het weekend maken ze in een ochtend een heleboel puzzels en die worden verspreid over de vloer tentoongesteld. Qua puzzels raad ik vooral de puzzels van Djeco en Janod aan. Die blijven lang mooi.


 


Naast al deze speelgoed tips heb ik nog een tip voor jullie: Boeken! Dit is natuurlijk leuk voor alle leeftijden en ook heel goed voor de ontwikkeling. Boeken hoeven ook echt niet enkel gebruikt te worden bij het bedritueel. 'S middags lekker met elkaar op de bank met een fijn boek; reuzegezellig! Een mooie verzameling prentenboeken is echt een aanvulling binnen jullie gezin, en ook daarmee is het belangrijk dat ze prettig gepresenteerd worden. Dit nodigt uit om te lezen!
Ik ben heel benieuwd of jullie kindjes ook met dit speelgoed spelen of weer met heel ander speelgoed,
Hopelijk heb je hier iets aan gehad voor de komende decembermaand...
Ik wens jullie veel speelplezier en succes met het uitkiezen van een cadeautje


Liefs
Jasmijn
Pippeloentje


Over de schrijver
Reactie plaatsen