Pippeloentje is oververmoeid

☀️Het is 05.55; Pippeloentje vliegt uit bed. Stamp stamp stamp, op naar de kamer van papa en mama. ‘Papa, mama!! Mag ik naar beneden??’ 

Dat haar slaaplampje de pinguïn nog rood is, ziet zij niet. Iets maakt haar wakker en heel actief. 

Ze hoort haar broertje huilen; hij is wakker geworden van haar. 

Ze kruipt gapend tussen papa en mama in, ze mag nog niet naar beneden, maar ze is zo wakker! Daar komt weer een grote gaap, Hmm.. toch maar even rustig liggen. 

Broertje blijft huilen, dus we gaan naar beneden. Jippie!! Papa is niet zo blij, waarom niet? ‘Hey uit de weg jij’  Pippeloentje geeft haar broertje een duw van de bank af. Oh, dat was eigelijk niet zo hard bedoelt.. papa wordt boos. Stiekem voelt Pippeloentje zich nog moe, maar er is ook iets wat haar heel wakker en actief maakt en een beetje onhandig, luisteren is ook moeilijk vandaag. Alle grote mensen doen een beetje geïrriteerd, wat is dat toch? Oeps, daar gaat weer een beker. Het was ook een lange schoolweek… en je hebt zoveel buiten gespeeld. Door het lekkere weer ging je later naar bed, maar door het buiten spelen en de schoolweek was je extra moe. 

Pippeloentje is oververmoeid. Zoals veel kinderen van die leeftijd. Het middagdutje is niet meer, maar er gebeurt een hoop in het leventje van een nét 4-jarige. Oververmoeidheid zorgt voor alert, prikkelbaar, stuiter gedrag. Kindjes die oververmoeid zijn laten overdag vaker moeilijk gedrag zien. 

De moeheid, zorgt er juist voor dat ze vroeg gewerkt worden (dit komt door een verhoogd stresshormoon) hierdoor blijft de oververmoeidheid in stand. Het is dus niet altijd zo makkelijk om te zorgen voor meer slaap. 

Wat kun je doen om te zorgen voor meer slaap? 

⭐️ zorg voor een (extreem) vroege bedtijd. Een bedtijd vanaf 18.00 is ok, juist door extra slaap, kunnen ze s ochtends ook langer slapen -> ze gaan uitgeruster de nacht in

⭐️zorg toch voor een middagdutje; ga bijvoorbeeld autorijden! Een uurtje extra slaap overdag kan ook het patroon van oververmoeidheid doorbreken. 

⭐️zorg overdags niet voor teveel prikkels, dit komt extra sterk binnen bij een kindje die oververmoeid is. 


Over de schrijver
Reactie plaatsen