Hoe verminder je de battles rondom bedtijd?
17 augustus 2022 

Hoe verminder je de battles rondom bedtijd?


Bedtijdbattles, iedere ouder, met een kindje die ouder is dan 1,5 jaar, weet heel goed wat de betekenis van dit woord is. Gemiddeld ontstaan deze bedtijd meestal rond de peuter periode. Dit hangt samen met de ontwikkeling van de autonomie. 

‘Mama, ik heb nog honger’

‘Papa, ik moet nog even plassen’

‘Mama, ik ben nog niet moe’ 

‘Papa, ik heb een splinter die eruit moet’


Tijdens het proces, om jouw kleine naar bed te krijgen, kunnen er allerlei obstakels zijn. Het blijft nou eenmaal een momentje, waar de meeste kinderen niet perse naar uit kijken. Gaan slapen betekent vaak gescheiden worden van papa en mama, de dag loslaten, alleen zijn en je overgeven. Dit is niet altijd leuk en makkelijk. Daarnaast is het iets wat jij als ouder bepaalt en jouw kleine probeert hier op een bepaalde manier controle over uit te voeren. 

Wat versterkt deze battles nou? En hoe kan je hier als ouder mee omgaan? 

Timing het op de juiste wakkertijden passen bij de leeftijd van jouw kindje. Als jouw kleine te laat naar bed gaat, zal de oververmoeidheid zorgen voor meer battles en moeilijk gedrag rond het naar bed gaan. Ook te vroeg op bed leggen kan zorgen voor weerstand; ‘help, ik ben echt nog niet moe!!’ 

Duidelijkheid; zorg voor een voorspelbaar duidelijk avondritueel. Let op; dit begint dus al beneden. Bereid je kindje voor op wat komen gaat, en probeer dit iedere avond (enigzins) hetzelfde te laten verlopen. Hierdoor weet jouw kind wat er komt en wanneer het echt tijd is. Hierbij hoort ook dat je afspraken met elkaar maakt over de regels rondom het naar bed gaan. Hoe vaak mag er bijvoorbeeld geroepen worden zodra ze er in liggen? Waarvoor mag je wel of niet uit bed komen? Sommige kindjes hebben baat bij pictogrammen die het avondritueel inzichtelijk maken. 

Bouw beperkte keuzes in. Een hoop kindjes vinden het fijn om toch een soort van controle te ervaren, dit kan je creëren door beperkte kleine keuze momentjes in te bouwen. Denk hierbij aan; welk boekje wil jij vanavond lezen? Die of die? Of welke pyjama wil jij vanavond aan ? Voel goed aan of dit werkt bij jouw kind, sommige kinderen kunnen op dat moment van de dag juist helemaal geen keuzes maken en raken hierdoor in de stress. 

Wees consequent in wat je zegt en doet Dit punt is echt heel belangrijk. Ze voelen haarfijn aan, waar ruimte zit. Is het altijd 1 boekje? Ga er dan niet af en toe toch 2 doen, want het is dan moeilijk te begrijpen waarom je er morgen maar 1 doet en hier dan ook aan vast wilt houden. Kies hierin voor jezelf wat jij echt belangrijk vindt, en doe dit dan ook elke avond zo. Op het moment dat je heel consequent handelt dan ervaart jouw kind dat het geen effect heeft als het blijft zeuren om meer boekjes of nog een liedje. Dit geldt uiteraard dus ook over het blijven roepen. Hoe vaak mag jouw kindje roepen, ga jij voor iedere boe of bah naar boven? Ze zullen iedere keer wel weer een andere 'goede reden' hebben om te roepen, vooral als ze aanvoelen dat jij wel blijft lopen. Probeer hier dus ook zo consequent mogelijk in te handelen. 

slapen betekent loslaten en verwerken van de dag. Sommige kindjes hebben er baat bij als je samen nog even de dag doorspreekt. Dit zorgt ook voor verbinding, wie weet is er die dag iets gebeurd waar jouw kindje nog over wilt praten, fijn als dit nog even kan voor het slapen gaan.

Zijn er vaak veel bedtijdbattles, ga dan zelf op onderzoek uit waar dit mee te maken kan hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk om de signalen die jouw kindje geeft serieus te nemen. 

Heeft jouw kleine genoeg aandacht gehad overdag, of gaat het een inhaalslag maken tijdens bedtijd? Ik probeer het altijd tastbaar te maken; denk aan een emmertje vol aandacht.. probeer deze te vullen voordat het bedtijd is. Anders zal jouw kind met bedtijd de overige ruimte willen opvullen. En met aandacht bedoel ik natuurlijk bewuste aandacht. Is jouw kindje bijvoorbeeld de hele dag naar 't kinderdagverblijf geweest - plan dan tussen het ophalen en bedtijd echt even bewuste tijd met jouw kleintje en vul dat emmertje met aandacht nog even. Een kindje die voldaan is op dat vlak zal minder om die aandacht gaan vragen rond bedtijd.

Probeer van het moment samen voor het slapengaan een fijn momentje te maken. Hoe rustiger jouw kindje de nacht in gaat, hoe rustiger de nacht doorgaans verloopt. Ik raad met meerdere kinderen aan om met het naar bed gaan te zorgen voor een 1 op 1 momentje met papa of mama, zodat er geen onderlinge strijd of gedoe is tussen broers en zussen.
Humor doet ook veel en knuffelmomentjes zorgen voor de nodige oxytocine. 

Fijne nacht
Lieve groet
Jasmijn
Pippeloentje 

Over de schrijver
Reactie plaatsen