Zwangerschapsupdate #3 het derde trimester komt in zicht
27 februari 2023 

Zwangerschapsupdate #3 het derde trimester komt in zicht

Hallo lieve lezers,

De weken vliegen soms voorbij, dus leek het mij weer tijd om een update te geven over de zwangerschap. Allereerst; dank voor de leuke en lieve reacties op mijn vorige blogs.
Inmiddels zitten we al in de 26e week en staat het derde trimester dus voor de deur. Wat is er de afgelopen weken gebeurd en hoe gaat het?
De 20 weken echo gaf veel rust en vertrouwen, al gauw daarna voelde ik de kleine meid ook steeds beter bewegen, wat nog meer rust en vertrouwen geeft. Heerlijk om zelf te kunnen voelen of het 'goed' gaat met haar, in plaats van afhankelijk te zijn van de controle afspraakjes bij de verloskundige. Een tijdje vroeg ik mezelf af of dit een heel rustig meisje zou zijn. Ze was nog redelijk op de achtergrond en vaak voelde ik haar pas s avonds in bed voor het eerst bewegen. Maar No No No, dit is veranderd. Niks rustig! Ze is heel duidelijk aanwezig, het was dus echt een kwestie van sterker worden, om door die placenta heen te kunnen schoppen. Gezellig hoor. Daarnaast wil ik niet zeggen dat ik qua temperament iets kan afmeten van hoe 'druk' de baby's zijn in de buik. Ik weet inmiddels dat die 'schopjes' niet bewust zijn maar met reflexen en groei te maken hebben, dus ik meet er weinig van af. 

De afgelopen weken hebben ook de kinderen haar kunnen voelen, wat is dat bijzonder. Ik ben mij er tijdens deze zwangerschap heel bewust van dat Sander en ik een kindje verwachten, maar dat ZIJ ook een zusje verwachten. Dit is iets, wat momenteel ook binnen hun leven aanwezig is. De baby hoort er nu al bij. We zijn echt met het hele gezin in verwachting. Zo bijzonder en waardevol, ik doe er dan ook alles aan om hen er zoveel mogelijk bij te betrekken. Zo mogen ze ieder alleen een keer met mij op pad om te 'baby shoppen'. Isabel en Loena hebben dit beide al gedaan en wat leuks uitgekozen. We lezen er boekjes over en we hebben een aftelkalender. Hier plakken we elke week een sticker op, waarop staat hoe groot de baby is. Momenteel de grootte van een aubergine. Het is ook erg leuk om te zien hoe ze er ieder anders mee omgaan, ook afhankelijk van hun leeftijd natuurlijk. Loena vindt het heerlijk om (net als ik) door de baby kleertjes heen te gaan en te bekijken wat we allemaal al in huis hebben. Olivier stelt de meeste vragen en is er in zijn koppie veel mee bezig. Hij vertelt dat hij erover droomt, en dat hij de baby lief vindt maar ook erg spannend. 

Ik ben de afgelopen weken een paar keer wat ziekjes geweest, buikgriep. Niet heel hevig maar ik merkte het vooral aan mijn energieniveau. Mezelf afvragend hoe het toch kwam dat ik zo moe was, terwijl ik me volop in het tweede trimester bevond (en ja tuurlijk, een zwangerschap kost ook energie, ook in het tweede trimester). Toch voelde het anders dan anders, en werd ik dus uiteindelijk ziek. Ook bleek mijn vitamine D wat aan de lage kant, waar ik nu dus supplementen voor slik. Na het ziek zijn kreeg ik overigens gelukkig mijn energie wel weer wat terug, op de gezonde moeheid na. Op de dagen thuis probeer ik tussen de middag echt even een rustmomentje te pakken op bed, tegelijk met Olivier. Ik merk dat ik dat wel echt nodig heb. Mijn buik is alweer aardig gegroeid en dat zorgt ervoor dat ik fysiek gezien natuurlijk ook wat meer ongemak ervaar op een dag, en dat een rustmoment dan extra welkom is.

Daarnaast is de nesteldrang echt enorm aan.... Zo hebben we de afgelopen weken onze slaapkamer eens flink aangepakt. We zouden het klein en budgetproof aanpakken, maar dit werd een veel grotere klus dan verwacht. We hebben alle 3 de muren ontdaan van oud behang, wat dus echt een zware klus was! Daarna geverfd en een nieuw behang erop. Qua meubels hebben we vooral wat weggedaan en de boel omgegooid, wat kleine dingetjes aangeschaft. Het is wel echt een enorm verschil en de kamer straalt nu veel meer rust uit. Ik wilde dit zo graag aangezien de baby straks weer een tijd op onze kamer komt slapen. Dan vind ik het des te belangrijker dat het een kamer is die rustig en netjes is, zodat zij dit ook voelt en ervaart. Komende maand gaan we een start maken met de babykamer. Feitelijk gezien is dit nu nog de kamer van Isabel, maar die verhuist begin april naar zolder als de dakkapel erop zit. Toch willen we nu al een lange muur gaan behangen, zodat dat maar gedaan is....... Om precies te zijn; over 5,5 week verwachten we de dakkapel! Super fijn maar dit brengt onderhuids ook heus wel wat onrust met zich mee..... een hoop geklus nog zo aan het einde van de zwangerschap, wat je idealiter niet wilt. Maargoed, we hebben een aantal mensen om ons heen die ons hier fijn bij gaan helpen en hopelijk kan Isabel dan vrij snel die kamer in, zodat de babykamer 'leeg' is en klaar om aangepakt te worden, can't wait!

Nog wat kleine dingetjes:
Ik slaap nog steeds enorm goed; zo fijn!
Bekkenklachten: Zijn er nog steeds niet echt, ook heel fijn!
Cravings: Snoep (skittles, cola snoepjes, varkentjes, ga zo maar door.......) Prik!
Buik: Meningen zijn verdeeld, van 'goh wat een bescheiden buikje voor een 4e' naar ' Jeetje, wat een flinke toeter al' dus ja, het groeit ;)
Haar naam: CHECK!
Geboortekaartje: voor 95% zeker!

Dank weer voor het lezen, ik hoop dat ik wederom de vragen die er de afgelopen tijd gesteld zijn heb meegenomen in deze blog ;) jullie horen over een tijdje weer van mij & de baby!
Over de schrijver
Reactie plaatsen