Van slaapjes overal naar meer structuur baby 12 weken
28 augustus 2023 

Van slaapjes overal naar meer structuur baby 12 weken


Hallo lieve lezers

Hier een persoonlijke blog over mijn dochter van inmiddels alweer 12 weken oud. De tijd vliegt! Ik neem jullie mee met ons persoonlijke pad waarin ik haar leer slapen. Ik benadruk dat dit persoonlijk is en werkt voor haar en voor ons. Slapen is maatwerk, ieder kindje is anders. Dus ik deel dit graag, van moeder tot moeder (of vader) maar ik wil helemaal niet zeggen dat dit De weg is die werkt bij ieder kindje of De weg die ik als professional voor jouw kindje zou aanraden. Veel leesplezier! 

Sophie is een meisje die gelukkig weinig onrust in haar lijfje ervaart, op de nodige krampjes na. Zodra we uit deze krampperiode (7-8 weken) kwamen zijn we op vakantie gegaan. Best spannend met een newborn (en 3 andere kids) en voor ons ook nieuw. 650 km te gaan met de auto, er is wel eens door mijn hoofd gegaan.. ‘wat als ze de hele weg huilt?’ Maar ik wilde gaan vanuit vertrouwen en dit is ook helemaal goedgekomen. Zij viel heerlijk in slaap op t deinzen van de auto en we moesten haar tijdens de stops echt even wakker maken, zodat ze wel genoeg zou drinken. Dus tijdens de stops was het naast plassen/eten ook eventjes voeden en dan hop; op naar Normandië. Ik was ook even bang , dat zij op vakantie precies in haar sprong / richting circadiaans ritme zou gaan, maar dit is alleszins meegevallen. Ze deed het prima. Ze pakte uiteraard veel slaapjes ‘on the go’ en dat vond ik op vakantie ook helemaal goed. Je wil natuurlijk ook af en toe eens ergens heen. Dit plande we dan zo dat ze net had gedronken en daarna heerlijk in de auto kon slapen. We hadden daarnaast genoeg ‘slaap’ attributen voor haar mee, wat ik wel kan aanraden. Kinderwagenbak, babynestje, Deryan Pop-up tentje en een chicco next to me bedje. Zo hadden we allerlei slaapplekjes voor haar, net even wat uitkwam. Op vakantie zat zij echt nog in de fase waarin ze weinig hulp nodig had en ‘plots’ in slaap kon vallen zonder enige hulp. Ze sliep op t strand, aan de rivier, in de auto, in de kinderwagen, in de draagzak, in t babynestje of gewoon lekker in haar Co-sleeper. 'S avonds vond het ze het soms wat lastiger om in slaap te vallen. De vele prikkels van de dag, of toch het feit dat we door het bedritueel van de andere kids, haar wat te laat in bed legde. Het hielp dan heel erg om naast haar te liggen en haar handje vast te houden. Ze had dan duidelijk behoefte aan die nabijheid en viel dan heerlijk zelf in slaap. Lukte dit allemaal niet, dan pakte we terug op de wagen of de draagzak om haar zo in slaap te krijgen. Leren slapen vanuit vertrouwen en heel liefdevol dus. 

Bij thuiskomst was zij 10 weken en vond ik het tijd worden om wat meer voorspelbaarheid te creëren voor haar. De vakantie was voorbij, dus weer meer rust / ritme/ regelmaat voor het hele gezin, dus ook voor Sophie. Gelukkig geeft zij zelf al heel goed aan dat ze het beneden te druk vindt, het slapen gaat daar moeizamer (vooral in slaap vallen) dus dan is het een ‘logische’ stap om haar vaker boven te laten slapen. Dat is dus de eerste stap; we begonnen met haar boven neer te leggen. De Co-sleeper is haar vertrouwde bedje en het is duidelijk aan haar te zien dat zij dat bedje associeert met slapen (start met slaapassociaties creëren). Daarnaast zijn we aan het letten op de wakkertijden en slaapsignalen. Gemiddeld gezien mag zij nu 60-90 minuten wakker zijn. Zodra ze moe wordt krijgt ze rode wenkbrauwen, gaat ze wegkijken, staren, gapen en merk je dat ze zich niet helemaal lekker meer voelt. Het is een meisje die weinig huilt maar deze subtiele signalen zijn heel duidelijk. Zodra we deze zien gaat ze lekker naar boven. Slaapzakje aan, in bedje, speentje en liedje zingen. Door deze verschillende handelingen wordt het bedtijdritueel voorspelbaar en gaat zij op ten duur snappen wat er van haar wordt verwacht. 

Zodra we weglopen is het even de vraag wat ze gaat doen. Even jengelen, dan sluipen we zachtjes terug en doen we haar speentje weer in haar mond (zonder oogcontact te maken) soms is dit niet nodig, soms 2x en soms 5x. Als hulpmiddel zetten we ook white noise in (Numsy) vooral als er wat meer onrust in huis is, dan heeft zij hier geen last van. 
Op deze manier lukt het haar al heel goed om met minimale hulp zelf in slaap te vallen. Ik ben trots op haar. Daarnaast ook een belangrijk inzicht om te weten dat dat op deze leeftijd al kan en dat je echt samen aan de start van het ‘leren’ slapen staat. De start van de slaapbasis is hier…
Daarnaast zijn er op deze leeftijd ook flink wat valkuilen, die kunnen zorgen voor bepaalde ‘gewoontes’ waar je later misschien minder blij mee bent. Denk aan; in slaap wiegen, of in slaap wandelen. Tuurlijk; een dutje in de wagen of auto, heerlijk. Maar afwisseling is daarin key. Start ook met dat bedje, en kijk hoe dat gaat. Soms onderschat je je kindje en kan het op dat vlak al meer 'zelf' dan je misschien verwacht. 

Sophie slaapt over het algemeen vaak 1 cycli(45 minuten). Soms, als ik er op tijd bij ben om even wat te helpen, pakt ze door naar de volgende cycli en slaapt ze wat langer. Een enkele keer doet ze dit ook al zelf. 
Maar dit is allemaal nog heel onvoorspelbaar en dat is natuurlijk ook helemaal prima. De dagen met haar zijn onvoorspelbaar maar ze doet gemiddeld ongeveer 4 dutjes op een dag. Het is echt een heerlijk blij meisje en ze groeit heel goed. S nachts slaapt ze ook heel goed; gemiddeld slaapt ze van 20.30-06.30, dus dit is iets waar ik natuurlijk erg blij mee ben en ik hoop dat ze dit blijft doen!
Genoeg energie om de dag weer fris tegemoet te kunnen!


Over de schrijver
Reactie plaatsen