Tips die kunnen helpen tijdens de Sint periode
16 november 2022 

Tips die kunnen helpen tijdens de Sint periode

Het is weer zover, die gezellige tijd van het jaar. De Sint is in het land. Dit is een tijd waar een hoop kindjes naar uit kijken. Naar de intocht, pietengym, schoentje zetten, sinterklaasknutsels, het Sinterklaasjournaal en natuurlijk Pakjesavond!

Misschien is het voor jullie het eerste jaar, dat jullie de Sinterklaastijd meemaken met jullie kleintje erbij. Dan krijgen zij er nog niet veel van mee, maar voor jullie toch ook een bijzondere tijd. Vanaf 3 jaar begint het vaak wat meer te spelen en duiken ze er een beetje in, maar dit verschilt natuurlijk per kind.

Naast dat het heel erg leuk is, heeft deze periode vaak ook een keerzijde. Het neemt allerlei spanningen met zich mee, wat ook invloed heeft op de gemoedstoestand van jouw kind en hoe er wordt geslapen. Hoe hou je het nou gezellig en zorg je ervoor dat het ook echt een fijne tijd is. Zo hoor ik mijzelf dit weekend nog zeggen ' JONGENS.. Wie weet er wat de Bedoeling is van de Sint periode?'  ..... ' Dat we lief zijn voor elkaar', 'Dat we het gezellig maken in huis'
Juist..... want ook bij ons thuis, liepen de spanningen op de dag van de intocht hoog op. Waardoor de kinderen elkaar in de weg zaten.

Om deze periode gezellig met elkaar door te komen heb ik wat tips verzameld om jullie hierbij te helpen.


1. Less is more
Ga met elkaar zitten en kijk kritisch naar de agenda's, wat is nou echt nodig tijdens deze periode en wat kan er geskipt worden? Hoe vaak ga je Sinterklaas vieren? (Naast School, sport clubjes, opvang, Sintfeest van werk?) Probeer hier kritische keuzes in te maken en durf ook nee te zeggen. Jij weet als ouder wat het beste is voor jouw kind en wat het aankan. Want naast de sint activiteiten zijn er vaak ook nog gewoon kinderfeestjes, verjaardagen en andere 'activiteiten'. Het is voor kinderen ook heel belangrijk en gezond om wat lummel tijd te hebben.

2. Dik de spanning niet extra aan 
Besef dat dingen als ' Ja, wie weet komt piet vanacht wel in ons huis' of ' De luisterpiet hoort en ziet ALLES' beangstigend kunnen zijn voor kinderen en dat dit kan doorwerken in de nacht. Als Piet binnenkomt, wie komt er dan nog meer zomaar binnen? Om een gezellige Sinterklaasperiode te hebben is het niet nodig om de spanning nog extra op te laten lopen, het Sinterklaasjournaal zorgt hier al wel voor ;)

3. Zet Sint en Piet niet in tijdens conflicten 
Hoe verleidelijk het ook kan zijn..... doe het niet. ' Als Sinterklaas dit hoort dan weet ik niet of hij nog wel komt met pakjesavond hoor'. ' Als je zo brutaal blijft doen dan vertel ik dit aan de Pieten'.  Hou het bij jezelf en laat vooral weten dat iedereen heus een cadeautje krijgt. Sinterklaas is een kindervriend van iedereen :)

4. Wel of geen aftelkalender?
Sommige kinderen hebben hier baat bij tijdens zo'n periode, het maakt de periode inzichtelijk en dit kan veiligheid en voorspelbaarheid geven. Niet voor ieder kind is dit prettig, het kan ook de spanning vergroten en juist benadrukken wat er allemaal nog komen gaat.

5. Zet het schoentje overdags 
Hebben jouw kindjes 's nachts erg last van de spanning rondom het schoentje en zorgt dit ervoor dat ze om 5 uur naar beneden vliegen? Dan kan je ook de keuze maken om het Schoentje overdags te laten zetten, of vroeg op de avond. Tijdens het klaarmaken voor het naar bed gaan is dit schoentje zowaar ineens gevuld, wat is het toch een mysterie ;). Hierdoor gaan ze wellicht wel wat lekkerder slapen en zullen ze niet zo vroeg waken.

6. Wees alert op de hoeveelheid slaap
Het zou zomaar kunnen dat jouw kindje met een voller hoofdje gaat slapen en een hoop meer te verwerken heeft dan op een ander moment in het jaar. Daarom is het helemaal niet verkeerd om wat eerder naar boven te gaan, de bedtijd iets te vervroegen of juist extra tijd te nemen voor het bedtijdritueel. Plan een extra bad momentje in voor het slapen gaan of een lekkere 'massage' (Die aanrakingen kunnen heerlijk ontspannend werken)

7. Lezen!
Ga samen lekker naar de bieb en haal wat boekjes in huis die over Sinterklaas gaan. Lezen is heel goed voor de taalontwikkeling maar ook voor de verwerking en het begrijpen van dingen. Daarnaast is het reuze gezellig ;)

8. Hou de basis gezond 
Naast slaap is voeding natuurlijk ook erg belangrijk, voor de weerstand en voor de gesteldheid van jouw kindje. In deze periode wordt er vaak een stuk meer gesnoept dan normaal. Dit hoort er ook wel een beetje bij natuurlijk. Probeer de basis gezond te houden. Al het snoepgoed zorgt voor stuitergedrag en kan er voor zorgen dat de weg naar dromenland moeizamer wordt gevonden.


Ik wens jullie een hele fijne, gezellige en warme Sinterklaasperiode met elkaar

Lieve groet,
Jasmijn
Pippeloentje 

Over de schrijver
Reactie plaatsen