Slaaptips voor de feestdagen met baby's en kleine kindjes
22 december 2023 

Slaaptips voor de feestdagen met baby's en kleine kindjesHet is weer die tijd van het jaar. De kerstboom staat, er zijn veel lichtjes buiten, kerstfeest op school, kerstpakketten, kerstliedjes. Voor sommige kindjes is het hun allereerste kerst. Baby's kunnen heel nieuwsgierig kijken naar een boom vol met lampjes of alle huizen die gezellig versierd zijn met lampjes. Het is een reuze gezellige periode. Toch is een wezenlijk verschilt tussen een kerst met of zonder kinderen. Ik hoor veel ouders om mij heen die zich wat zorgen maken over hoe ze dat nou gaan doen, met een baby erbij. Uitgebreid gourmetten, en de baby dan? Een huis vol met familie, zou de baby daar wel blij van worden? Ik deel wat feestdagen-slaaptips met jullie, in de hoop dat de feestdagen voor iedereen fijn kunnen verlopen.


#1 Nodig de familie/vrienden bij jullie thuis uit
Heb je geen zin in een complete 'verhuizing' van de baby-inboedel, nodig dan dit jaar de familie of vrienden bij jullie thuis uit. Dit kan ook een goed idee zijn als je weet dat jouw kleintje het moeilijk vindt om ergens anders te gaan slapen. De baby/kindjes kunnen lekker naar bed gaan zodra de koek op is, maar de avond kan nog wel voortgezet worden met de rest van het gezelschap.
Het enige nadeel is vaak wel dat je zelf met ' de rommel'. van het kerstdiner zit. Dus probeer iedereen ook even te motiveren om samen op te ruimen en de vaat te doen ;)

#2 Neem vertrouwde spulletjes mee voor het slapen
Zoals een bedritueel helpt bij het inslaap vallen is het heel prettig om die vertrouwde spulletjes mee te nemen naar het adres waar jullie kerst vieren. Denk aan de knuffeltjes/speentje, het muziekdoosje, eventueel een vertrouwd lichtje. Dit zorgt ervoor dat jouw kleintje weet dat het tijd is om te slapen en dat het makkelijker is om in slaap te vallen.

#3 Wees realistisch en zorg voor een plan B
Hou er rekening mee dat het slapen niet kan lukken en bedenk van te voren wat kan helpen en wat jullie dan doen. Neem je de kinderwagen mee om een rondje te gaan wandelen zodat het slapen wel lukt? Of de draagzak? Of gaan jullie naar huis als het echt niet wil lukken? Het kan helpend zijn om dit samen alvast even te bespreken zodat jullie op dat moment weten wat jullie doen en daarin ook een team zijn. Soms kunnen er familieleden zijn die er allemaal wat van vinden, waardoor je zelf even niet meer goed weet wat te doen. Het helpt dan als je het samen al hebt besproken.

#4 Kijk goed naar jouw kindje
 Er komt een hoop op kinderen af tijdens de feestdagen, dit kan er best voor zorgen dat kindjes eerder moe zijn dan normaal. Hou jouw kindje dus goed in de gaten en leg ze op bed zodra je moeheid signalen ziet, de wakkertijden zijn niet altijd leidend.

#5 Wees eerlijk
Deel je gedachtes/zorgen met degene waarmee je kerst viert. Het is heel begrijpelijk dat het vieren van de feestdagen wat veranderd is sinds jullie een kindje hebben gekregen. Mochten jullie normaal gesproken een 5 gangen diner hebben met kerst maar zien jullie dat nu niet zo zitten, probeer samen te zoeken naar een fijne middenweg voor iedereen. De feestdagen horen er tenslotte om te gaan dat het gezellig is en een fijn samenkomen. Het zou zonde zijn als jij er al de hele tijd tegenop ziet omdat je je zorgen maakt om het slapen van jouw kleintje. Het delen maakt het vaak lichter en de meeste mensen begrijpen deze zorgen heel goed. Een huilend moe kind tijdens de kerst is daarnaast voor niemand leuk.....

#6 Durf de teugels te laten vieren
Als jouw kindje een goede slaapbasis heeft is het best oké om tijdens de kerst de teugels iets te laten vieren, voor in hoeverre dit kan. Hoe ouder jouw kindje, hoe makkelijker dit (meestal) kan. Dus raak niet teveel in de stress als het niet lukt om de wakkertijden helemaal te volgen, kijk hierin ook naar jouw kindje en dan is een keer hier vanaf wijken (zolang jouw kleintje dit ook fijn vindt) helemaal oke. Dit trek je na de kerstdagen heus wel weer recht. Daarnaast voelt jouw kindje het ook als jij enorm gestrest bent tijdens de feestdagen, dit werkt niet prettig op elkaar in. Dus probeer jezelf ook koeltjes te houden waar kan ;)

#7 Sta stil bij hoeveel er op jouw baby/kind af komt

Een kamer vol familie... Mensen die de baby gelijk over willen nemen, kom maar bij oma!! Jouw kleintje die met grote ogen kijkt, en misschien wel direct heel hard gaat huilen. Besef dat een kamer vol familie/vrienden heel indrukwekkend kan zijn voor een baby. Het kan fijn zijn om jouw kindje even bij je te houden en even rustig te laten wennen aan de drukte. Jij bent dan die veilige haven, even rustig vanaf de schoot van papa/mama toekijken, kan heel fijn zijn. Dus bescherm jouw kleintje ook een beetje tegen teveel handjes die maar al te graag met jouw kleintje willen knuffelen.

#8 Hou rekening met ander gedrag 
Dit kan zeker bij baby's, maar ook bij oudere kindjes.... de feestdagen zijn heel leuk en gezellig maar kunnen ook zorgen voor ; teleurstellingen, driftaanvallen, boosheid, verdriet... spanning... de emoties kunnen allen kanten opgaan. Als ouder kan je dan denken en zeggen; 'He, het hoort gezellig te zijn deze dagen!!'  Maar emoties horen er op deze dagen ook bij. En de moeheid en spanning kunnen deze emoties heviger maken. Door hier van te voren al een beetje rekening mee te houden kan de teleurstelling bij jezelf minder groot zijn...
Daarnaast is het dus belangrijk om de basisbehoefte van jouw kindje goed in acht te nemen tijdens de feestdagen, want een tekort hierin versterkt de hevige emoties. Zorg voor genoeg (voedzaam) eten, genoeg slaap, genoeg echte aandacht en geen overvolle dagen. Lummeltijd is ook heel belangrijk in de kerstvakantie.


Dit waren ze. Probeer bovenal te GENIETEN! Geniet van de liefdevolle mensen om je heen, geniet van de mooie lampjes, van het lekkere eten.. geniet van elkaar! Ik wens jullie hele fijne feestdagen en al het goeds voor 2024. Heb het goed met elkaar.


Lieve groet
Jasmijn
Pippeloentje

Over de schrijver
Reactie plaatsen