Leren slapen binnen een gezin met meerdere kleintjes
09 januari 2023 

Leren slapen binnen een gezin met meerdere kleintjes

Terwijl je de een rustig aan het voorlezen bent, roept de ander of je wilt afvegen, en komt de derde binnen voor nog een slaap lekker kusje. Weg is de rust, de kleine wordt weer geactiveerd en rent direct de slaapkamer uit. En dat terwijl jullie net lekker in een boekje zaten en een rustige sfeer hadden gecreëerd om te gaan slapen.
Herkenbaar?

Dat leren slapen op meerdere vlakken een uitdaging kan zijn, weten jullie inmiddels. Dit is iets wat alle ouders dagelijks ervaren. Er zijn factoren die de uitdaging nóg groter kunnen maken. In deze blog zoomen we in op de uitdagingen op het gebied van slaap in combinatie met meerdere kleintjes. Zo verloopt het leren slapen bij een tweede of een derde kindje anders, puur omdat er omgevingsfactoren zijn, die zorgen dat het anders verloopt. Je energieniveau kan lager zijn, want zodra de baby slaapt heb je de zorg voor je andere kindje of kinderen nog. Je moet jezelf in 2en (of 3en/4en) splitsen, aandacht verdelen. Er zijn meer prikkels in huis, hierdoor ook soms meer onrust, wat natuurlijk invloed kan hebben op het slapen. Daarnaast vragen oudere kindjes vaak om een andere daginvulling dan een baby en hebben er behoefte aan om vaker op stap te gaan! Ook kunnen schoolgaande kinderen ervoor zorgen, dat de dag (mede)gevuld wordt met brengen en halen. 

Waar kan je tegenaan lopen?

- De slaapjes schieten er bij in, worden on the go gedaan en zijn hierdoor niet van optimale kwaliteit. Door de drukte van het dagelijks leven schiet het slapen in bedje er te vaak bij in.
- Je hebt niet de aandacht en tijd om geduldig met het slapen aan de slag te gaan. Puur doordat er meerdere kinderen zijn schiet dit er bij in.
- Je kiest vaker voor gemak en hetgeen dat snel werkt; in slaap voeden kan een oplossing zijn die dan efficiënt werkt bijvoorbeeld.
- Ze huilen elkaar wakker. Slaapt de een net, begint de ander een scene te maken tijdens het naar bed gaan. Tada; beide kids wakker. Dit geldt ook voor de ochtenden. Broertjes en zusjes worden regelmatig wakker gemaakt door elkaar in de minder diepere slaapfase, vroeg in de ochtend.
- Er is veel onrust tijdens het bedritueel, waardoor de 1 op 1 aandacht er bij in schiet of het niet verloopt zoals je het graag zou willen.

En ik denk dat er zo nog een hoop meer te benoemen is. Zo kan het tijdens de babytijd prima verlopen, zijn er juist weer factoren waar je tegenaanloop in de dreumes periode of tijdens de peuter tijd. Het hebben van broertjes en zusjes is vooropstaand heel erg leuk en waardevol voor kinderen, maar voor ouders kan het op meerdere vlakken zorgen voor extra uitdagingen. En het kan juist ook veel goed doen, ook op het gebied van slaap. Maar dit is niet waar we tijdens deze blog op inzoomen ;)

Enkele tips op dit vlak:
- Bewustzijn. Ik hoor vaak ' ik snap het niet, we doen precies hetzelfde als bij de oudste, waarom werkt het niet?' . Je kan alles hetzelfde doen maar het leven is simpelweg anders. Niet alles heb je in de hand en een hoop van deze punten horen er bij. Maar bewust zijn waar bepaald gedrag of bepaalde onrust vandaan komt, kan al helpend zijn.

- Schakel hulp in. Is het haalbaar om de babyfoon bij buren neer te zetten, op het moment dat je de andere kinderen moet ophalen?  Kan je oudste kind meefietsen met een andere papa of mama? Dit kan al zorgen voor een rustiger slaapje op dat moment, in plaats van dat je de baby/dreumes uit bed moet halen en mee moet nemen met het ophalen. Ook een oppas kan een uitkomst zijn op bepaalde momenten. Maak gebruik van je sociale netwerk en durf ook echt om hulp te vragen. 

- Plan de dag zo in, dat er in ieder geval ook een slaapje in bed kan plaats vinden. Hierdoor went jouw kleintje hieraan en is de stap op latere leeftijd minder groot (dit geldt niet voor de eerste periode hoor)

- Ga opzoek naar hulpmiddelen die het makkelijker voor jullie maken. Een draagzak bijvoorbeeld, dit maakt het multitasken vaak een stuk makkelijker (terwijl de kleine lekker een dutje doet in de draagzak, kan jij met de peuter naar de speeltuin). Een goede babyfoon met een ver bereik. Hierdoor kan je misschien toch even naar buiten rondom het huis, terwijl de kleine in bed ligt te slapen?   Er zijn slaapzakken die het slapen ook makkelijker kunnen maken, bijvoorbeeld voor kindjes die last hebben van zwaaiende armpjes. Dit kan een hoop verschil maken als je de zorg draagt voor meerdere kindjes. Daarnaast kan een hulpmiddel ook zijn; een schermpje op het moment dat je de jongste naar bed aan het brengen bent, zodat de dreumes/peuter niet het huis afbreekt. Probeer het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken tijdens die momenten, waardoor je meer rust ervaart en daar meer de tijd voor kan nemen.

- Denk na over het bedritueel s avonds. Wat geeft het meeste rust en waar hebben de kindjes behoeften aan? Veel kinderen vinden het fijn om op dat moment 1 op 1 aandacht te krijgen, in plaats van met 'zn allen' tegelijk naar bed gebracht te worden. Dit kan er voor zorgen dat er conflicten ontstaan, of niet ieder kind z'n emmertje van persoonlijke aandacht gevuld krijgt. Probeer dit dan te verdelen met je partner waar mogelijk.

- Worden ze wakker van elkaar? Wordt de baby wakker van onrust in huis? Ga opzoek naar praktische oplossingen. Is de kamerindeling ideaal zo? Of kan hiermee geschoven worden waardoor de kinderen verder uit elkaar liggen. Kan er in huis een extra deur geplaatst worden waardoor de bovenverdieping rustiger is? Bijvoorbeeld bij de trap. 


Ik ben benieuwd waar jullie op dit vlak tegenaan lopen en of jullie nog waardevolle tips hebben.

Lieve groet
Jasmijn
Pippeloentje 





Over de schrijver
Reactie plaatsen