Alles over de droomritme methodiek
15 juni 2022 

Alles over de droomritme methodiek

Ik, als droomritmecoach en onrustdeskundige begeleid ouders doormiddel van de droomritme methodiek. In dit artikel wil ik jullie graag meer uitleggen over deze methodiek en mijn persoonlijke ervaringen delen.

De kernwoorden van de droomritme methodiek zijn; holistisch, liefdevol, niet laten huilen, wakkertijden. De droomritme methodiek is niet bedacht, maar ontstaan vanuit de praktijk en gebaseerd op onderzoek.

Vanuit de droomritme methodiek beginnen we altijd eerst met het kijken naar eventuele onruststokers. We kijken dus verder dan het slapen alleen. Is er onrust in het lijfje, hoe was de bevalling? spelen er factoren bij ouders die invloed hebben op de gemoedstoestand van de kleine? We bekijken de situatie holistisch. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op het slapen waar je je als ouder niet altijd bewust van bent. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan het slapen alleen.

Mochten er onruststokers spelen, gaan we hier direct mee aan de slag. Ik ben opgeleid als onrustdeskundige, hierdoor heb ik de mogelijkheid om jullie als ouders door te verwijzen bij signalen van onrust. Het is heel belangrijk dat deze onruststokers eerst worden behandeld/weggenomen voordat we echt met slapen aan de slag kunnen. Pijn en onrust verstoren het slapen natuurlijk! Als ouders ben je je hier niet altijd van bewust, denk je soms dat het huilen erbij hoort of heb je simpelweg geen idee! Wat logisch is, daarnaast zorgt oververmoeidheid ook voor een ontevreden huilerige baby natuurlijk. Het blijft lastig om te herkennen wat er nou speelt bij die kleine. Hier help ik jullie bij.

Daarnaast gaan we het ritme onder de loep nemen. Binnen de droomritme methodiek werken we met wakkertijden. Dit is de maximale tijd dat jouw baby wakker kan zijn. Slapen heeft te maken met hormonale processen. Als je jouw kleintje binnen ' de juiste tijd ' weer in bed legt, maakt dit het slapen makkelijker. Zodra je jouw baby te lang wakker houdt, wordt het slapen moeizamer en raakt het oververmoeid. Daarom gaan we aan de slag met het ritme wat passend is bij jouw kindje. Deze wakkertijden zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Ik zie vaak dat kindjes te lang opgehouden worden. Ouders denken dat er s nachts meer wordt geslapen als ze hun kindje overdag minder laten slapen. Kennis op dit gebied ontbreekt regelmatig, hier kan ik jullie goed bij helpen. Uiteindelijk zorgt slaap voor meer slaap en is de nacht de afspiegeling van de dag.

De droomritme methodiek is liefdevol en gaat gepaard met kleine stapjes. Het is geen slaaptraining en we laten jouw kleintje niet huilen. Een slaaptraining, waarbij je de kleine bewust laat huilen, werkt, maar heeft helaas een negatief effect op de hechting tussen ouder en kind. Dit is niet de bedoeling en voor veel ouders voelt dit niet goed. Daarom is het fijn dat de droomritme methodiek liefdevol is en ook werkt. Dit past mooi bij een responsieve, sensitieve opvoedingsstijl.
Hierdoor kan het soms wat langer duren, met kleine liefdevolle stapjes. Bij huilen wordt er getroost en proberen we het opnieuw. Sommige patronen zitten er al heel lang in en is jouw kleintje al een hele tijd gewend. Daarom heeft het tijd nodig om dit te ontwennen en moeten we realistisch blijven met wat we van het kind kunnen verwachten.

Als droomritmecoach schrijf ik naar aanleiding van een uitgebreid intakeformulier een ' droomplan' voor de baby. Dit is een heel uitgebreid plan, die een analyse bevat en een stappenplan. Ik kijk uitgebreid naar alle factoren, ook naar de fase waarin jouw kleintje zich bevindt en of er regressies/ ontwikkelingen sprongen plaats vinden. Alles werkt in op slaap.
Doormiddel van dit plan, kunnen jullie zelfstandig aan de slag! Uiteindelijk moet je het als ouders doen en coach ik jullie hierbij. Ik vind het dan ook belangrijk om naast jullie te gaan staan maar jullie vooral het zelfvertrouwen te geven om het zelf te doen.


Ik, als moeder van drie kleintjes van 5, 4 en 2 jaar heb mijn kinderen ook leren slapen doormiddel van de droomritme methodiek. Bij ieder kind, heb ik ervaren hoe mooi en liefdevol deze methodiek is. Ik ben gediplomeerd pedagoog en altijd erg druk met mezelf ontwikkelen en mijn eigen handelen reflecteren. Bij onze jongste, liepen wij vrij snel vast met het slapen. Hoe werkt dit? Ik kan haar toch niet eeuwig in slaap blijven wiegen? (ja, dat deden wij) Ik stuitte op de droomritme methodiek en ben hier toen mee aan de slag gegaan. Uiteindelijk, na 3 baby's adem ik deze methodiek. Bij onze jongste zagen wij zelfs dat hij binnen de 'gewenste wakkertijd' bij het traphekje ging staan om aan te geven dat hij naar bed wilde. Het proces met onze eigen kinderen heeft mij zo enthousiast gemaakt over deze methode dat ik de opleiding tot droomritmecoach ben gaan doen en heilig geloof in deze fijne methodiek. Wij ervaren nog elke dag dat het werkt en dat onze kinderen door deze methodiek een hele goede slaapbasis hebben opgebouwd waar zij en wij iedere dag plezier van hebben. Uiteindelijk moeten we de waarde van genoeg slaap niet onderschatten!

Nieuwsgierig geworden naar wat ik voor jullie kan betekenen? Plan een vrijblijvende kennismaking in!




Over de schrijver
Reactie plaatsen