Welk kinderdagverblijf kies je voor je kleintje en waarom?
13 juni 2022 

Welk kinderdagverblijf kies je voor je kleintje en waarom?

Wat een spannende tijd, het uitzoeken van een geschikte plek om jullie kindje te brengen tijdens de werkdagen.
Het hangt er natuurlijk maar net vanaf, hoe jullie het willen gaan regelen. Gaan opa en oma oppassen? Of blijft een van de ouders langer thuis? Een hoop ouders kiezen voor een kinderdagverblijf.
Tegenwoordig zijn er een hoop kinderdagverblijven met wachtlijsten, dus je moet er al op tijd bij zijn. Best lastig, een keuze maken... waar baseer je die nou op en wat zijn de verschillen dan? Ik hoor regelmatig dat het voor nieuwe ouders best lastig is om te weten waar je naar kan kijken tijdens de rondleiding van de eventuele nieuwe opvang voor jullie kindje!
In dit artikel neem ik jullie mee tussen de verschillen binnen de opvang, en waar je op kan letten in jullie keuze.

De samenstelling van de groep
Binnen de opvang heb je regelmatig de keuze uit verschillende soorten groepen waar je uit kunt kiezen voor jouw kind. Ik leg de verschillen uit, en de eventuele voor en nadelen. Dit blijft heel persoonlijk natuurlijk.
Verticaal of een babygroep? Bij een verticale groep lopen de leeftijden door elkaar van 0 tm 3 jaar. Allerlei leeftijden en ontwikkelingsfases door elkaar heen dus. Dit kan je als ouder heel erg leuk vinden, groot helpt klein en de kleintjes trekken zich weer op aan de kleine. Je zou kunnen zeggen dat deze samenstelling een afspiegeling is van een gezinssituatie.
Nadelen hiervan kunnen zijn; dat er meerdere slaapritmes door elkaar heen lopen, die soms best ver uiteen liggen, en dat het voor een baby op een verticale groep best druk kan zijn, met die grotere kinderen. Daarnaast zou het kunnen zijn dat jouw kind als t ouder is geremd wordt omdat het rekening moet houden met de hele kleintjes op de groep.
Bij een babygroep zie je de leeftijd 0-2 of 0-2,5 bij elkaar op de groep. Het leuke hiervan is dat een hoop kleintjes in dezelfde ontwikkelingsfase zitten en kunnen leren van elkaar. Daarnaast is het op de babygroepen vaak een stukje rustiger, omdat er voor kleintjes rond 'lopen' . Toch zie je op deze groepen ook een hoop slaapritmes die door elkaar heen lopen, baby's die nog aan t leren zijn op t gebied van slaap en hierdoor wordt er soms wel wat meer gehuild waar jouw kleintje ook last van kan hebben.

De manier van overdragen
Die dag breekt aan, de eerste werkdag en dus ook de dag naar de opvang. Hoe krijg je eigelijk te horen hoe het met de kleine gaat? Dit is toch altijd wel even loslaten en een traantje wegpinken op de parkeerplaats ;)
De manier van overdragen wisselt erg per kinderopvang organisatie. Er zijn er, die maken gebruik van een app die gedurende de dag ingevuld wordt. Op die manier kan jij precies op jouw telefoon zien; of het flesje is gedronken, of het al in bed ligt en hoe de dag verloopt. Er zijn ook kinderdagverblijven die het bijhouden in een fysiek schriftje, waar elke dag iets in wordt geschreven en waar je ook het ritme van de dag ziet. Daarnaast is er natuurlijk altijd nog de overdracht die plaats vindt bij het brengen en halen. Het is dus belangrijk dat jullie bij jezelf nagaan wat je fijn zou vinden, wil je er de hele dag mee bezig zijn en alles doorkrijgen of hoor je het liever aan het einde van de dag? Er vanuit gaande dat er altijd wordt gebeld zodra er 'echt' iets aan de hand is natuurlijk, of als er overlegd moet worden. 

De slaapruimtes
Ik zou jullie aanraden om goed te kijken naar het aantal slaapruimtes op de groep en zijn er misschien ook buitenbedjes? Wetende dat er een hoop kleintjes komen die ieder z'n eigen slaapritme heeft is het heel prettig als er gewerkt wordt met meerdere slaapruimtes. Soms is er nog een gezamenlijke slaapruimte voor meerdere groepen die ingezet kan worden bij speciale behoeften. Als ze werken met 2 slaapkamers betekent dit dat er meer ruimte is om het ritme van jouw kleintje te volgen. Zo kunnen de ' vroege' slapers in kamer 1 gelegd worden en de 'late' slapers in kamer 2. Of er kan gekeken worden naar welke kindjes meer onrust veroorzaken in de slaapzaal etc. Hoe meer slaapkamers, hoe meer ruimte er is om het ritme van thuis te volgen. En dit geldt natuurlijk ook voor de buitenbedjes. Deze zorgen al helemaal voor flexibiliteit, en zijn heel erg goed voor jouw kindje! Lekker slapen in de frisse lucht is heel gezond. Je kan natuurlijk ook even vragen hoe kindvolgend ze zijn qua slaapritme, of dat er een ' vast' slaapritme op de groep is. 

Openingstijden
Het is handig om van te voren goed te bedenken hoelaat jullie naar werk vertrekken en hoelaat jullie de kleine weer willen ophalen. De verschillen qua tijden binnen de opvang zijn minimaal, maar toch kan bijvoorbeeld 7 uur open ipv half 8 s ochtends wel betekenen dat je net voor de file uit naar je werk kan vertrekken. Daarnaast zijn er organisaties die tot 18.00 open zijn, maar een aantal ook tot 19.00. Kijk hier dus van te voren ook even goed naar! 

Vaste medewerkers en inval?
Hoe wordt er binnen de organisatie omgegaan met ziekte van pedagogisch medewerkers? Zijn er een aantal vaste inval medewerkers of worden er vaak invallers ingezet vanuit externe organisaties? Hierdoor kan jouw kleintje te maken krijgen met veel verschillende gezichten. Het kan verstandig zijn om hier van te voren even naar te informeren. Er zijn ook organisaties die werken met wat vaste inval mederwekers  waardoor dit voor jouw kind ook een vertrouwd gezicht wordt. 

Warme maaltijd?
Er zijn kinderdagverblijven die tussen de middag een warme maaltijd aanbieden. Dit kan heel aantrekkelijk voor jullie als gezin zijn. Denk je even in dat je de hele dag hebt gewerkt, je jullie kleine uitgeteld ophaalt.. terwijl die het liefste z.s.m naar bed gaat, moet er nog gekookt worden en wordt er nog een warme maaltijd voorgeschoteld. Reken maar dat er dan vaak nog weinig energie is om die maaltijd rustig op te eten. Dan kan het een heel fijn idee zijn dat er in de middag al warm gegeten is. Dan is een boterham of iets dergelijks 's avonds voldoende, en daarna hop op tijd naar bed ;)

Daarnaast is het natuurlijk gewoon heel belangrijk om te gaan voelen. Wat ervaar je als je daar rondloopt, hoe is de sfeer? Hoe zien de ruimtes eruit en wat stralen ze uit. Wordt er gewerkt met een thema? Wat voor speelgoed zie je en spreekt dit jullie aan?
Op de website kan je je van te voren verdiepen in de visie van het kinderdagverblijf. Wat zijn de verschillende protocollen, denk hierbij aan voeding, ziekte en het veilig slapen protocol. Daarnaast kan je online ook vinden hoe de kinderdagverblijven scoren bij jaarlijkse controles.
Uiteindelijk is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat het gevoel goed is! Dat je jouw kleintje in de toekomst daar met een gerust hart achter laat en de zorg fijn kan overdragen.

Succes met jullie keuze,

Lieve groet
Jasmijn
Pippeloentje 


Over de schrijver
Reactie plaatsen